De plannen van Apple om een eigen muziekstreamingsdienst te lanceren, worden onderzocht door de Europese Commissie. De overeenkomsten met platenlabels zouden vragen oproepen.

Dat meldt de Financial Times donderdag op basis van anonieme bronnen. Vooral de strijd die Apple aangaat met de gratis dienst Spotify zou de Europese Commisse interesseren. Volgens de bronnen is Brussel bang dat Apple zijn macht zal inzetten om gratis streamingdiensten als Spotify de nek om te draaien.

De Commissie zou al contact hebben gelegd met verschillende platenlabels en muziekbedrijven. Het bestuursorgaan verstuurde vragenlijsten die vragen de overeenkomst tussen de labels en Apple.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de Eurpese Commissie een officieel onderzoek in het leven zal roepen. Wel zijn zulke vragenlijsten een voorbereidende stap daartoe, maar dit hoeft geen gevolgen te hebben.

De gratis versie die Spotify aanbiedt zorgt voor onrust in de muziekwereld. Zo haalde eerder zangeres Taylor Swift haar muziek van Spotify omdat ze zegt te weinig royalty’s te ontvangen. Verschillende artiesten spraken onlangs hun steun uit voor de nieuwe streamingdienst Tidal van Jay Z, die geen gratis variant heeft.

Apple en de Europese Commissie hebben niet op het bericht gereageerd.