Een medewerker van Uber Nederland is donderdag in Amsterdam gearresteerd omdat hij weigert mee te werken aan een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Dat bevestigt een woordvoerder van het ILT tegenover NU.nl.

De gearresteerde persoon verleende geen medewerking bij het aanleveren van gevorderde informatie en dat is volgens het ILT een strafbaar feit. De medewerker is daarna aangehouden en meegenomen voor verhoor. Wat er na het verhoor met de medewerker gebeurt is niet bekend.

ILT deed vorige week donderdag een inval bij Uber Nederland vanwege de illegale taxidienst Uberpop. ILT wil inzage in de volledige administratie en vordert de afschriften van het bedrijf. 

Uberpop

Uber biedt taxidiensten aan via een app waarmee taxi's besteld, beoordeeld, gevolgd en betaald kunnen worden. Naast een normale taxidienst met gelicenseerde chauffeurs, biedt Uber ook Uberpop aan waarvoor particulieren zich als chauffeur kunnen aanmelden. Zij mogen na een keuring zonder licentie passagiers rondrijden.

Dat is illegaal en zorgt voor protest in de taxiwereld. Uberpop-chauffeurs kunnen hun diensten over het algemeen goedkoper aanbieden.

Boetes

Een rechter bepaalde vorig jaar dat Uberpop illegaal is en ILT deelde vervolgens meerdere boetes uit aan chauffeurs en Uber zelf. Desondanks wordt de dienst in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht doorgezet. ILT hoopt met de inval en het onderzoek Uberpop alsnog een halt toe te roepen.