De Europese Commissie zou van plan zijn om een officiële mededingingszaak tegen Google te starten, vanwege machtsmisbruik door het Amerikaanse bedrijf met zijn zoekmachine.

Dat stellen anonieme bronnen van de Wall Street Journal donderdag.

Een onderzoek van de Commissie naar Google loopt al zo'n vijf jaar en is nog nooit tot een officiële aanklacht gekomen. De nieuwe eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zou echter snel willen handelen door een officiële zaak tegen Google te starten.

Volgens de Wall Street Journal heeft de Commissie concurrenten van Google gevraagd of eerder gedeelde informatie openbaar mag worden gemaakt. Bedrijven als Microsoft, Yelp en Tripadvisor vinden dat hun sites niet prominent genoeg in de zoekresultaten van Google terugkomen, omdat Google zijn eigen diensten voortrekt.

Volgens de concurrenten hebben zij vaak meer informatie of recensies over bedrijven en locaties, maar kiest Google er dan toch voor om eerder informatie uit bijvoorbeeld Google+ of Google Maps te tonen. 

Schikking

Ook wordt onderzocht of Google zonder toestemming recensies en andere inhoud van concurrenten heeft overgenomen en zonder bronvermelding op zijn eigen sites heeft getoond. In 2013 kwam de Commissie tot de "voorlopige conclusie" dat Google zich mogelijk schuldig maakt aan machtsmisbruik, maar dat leidde niet tot een aanklacht tegen het bedrijf.

Wel probeerde de zoekgigant meermaals een schikking met de Europese Commissie te treffen. Die voorstellen werden onder druk van Google-concurrenten echter meermaals geweigerd door toenmalig eurocommissaris Joaquín Almunia.

Zijn opvolger Vestager heeft eerder gezegd dat ze een antitrustzaak liever voor de rechter ziet verschijnen, om zo ook een juridisch precedent te vormen voor de toekomst. Schikkingen "moeten geen gewoonte zijn", zei ze vorige maand in Brussel.