KPN wil in het komende anderhalf jaar op veel meer plaatsen in Nederland snelle breedbandverbindingen aanbieden. Eind 2016 moet 85 procent van Nederland een verbindingssnelheid van minstens 100 Mbps kunnen afnemen.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst.

Dit jaar kan 85 procent van de Nederlanders een vaste KPN-verbinding van minstens 40 Mbps (5 megabyte per seconde) krijgen, en kan 50 procent van de huishoudens een snelheid van minstens 100 Mbps halen.

Eind 2016 moet dat percentage gegroeid zijn naar 85 procent. Bovendien moet 70 procent van de huishoudens dan toegang hebben tot vijf keer sneller internet dan de 40 Mbps van dit jaar. Die downloadsnelheid komt dan dus uit op 200 Mbps.

In Nederland heeft momenteel al 27 procent van de huishoudens toegang tot een glasvezelverbinding van KPN die een maximum upload- en downloadsnelheid van 500 Mbps mogelijk maakt. 

Glasvezel

De provider wil meer huizen voorzien van een glasvezelverbinding, maar maakt de snelheid over het bestaande telefoonnetwerk ook hoger door wijkkasten en andere infrastructuur te voorzien van eigen glasvezelverbindingen.

Verder maakt KPN gebruik van een nieuw soort VDSL-technologie die een downloadsnelheid van 200 Mbps en uploadsnelheid van 60 Mbps mogelijk maakt. "Die snelheid van 200 Mbps op ons kopernetwerk is uniek", zegt Just Hut, manager van het vaste netwerk van KPN. 

Nederland is een van de weinige landen waar bij de meeste huishoudens twee in plaats van één koperkabel binnenkomen. Door die te combineren kan een hogere snelheid worden aangeboden.

Operationeel directeur Joost Farwerck van KPN zegt in de toekomst marktaandeel te willen winnen door klanten tegelijk vast en mobiel internet aan te bieden. Kabelproviders, die doorgaans hogere snelheden bieden, zegt hij niet te vrezen: "Huishoudens kunnen met 30 of 40 Mbps alles doen, maar we willen ze met hogere snelheden klaarmaken voor de toekomst."

Regio's

Het is nog niet duidelijk wanneer KPN de hogere snelheid daadwerkelijk aan klanten gaat aanbieden. De provider belooft klanten per regio te benaderen, als de nieuwe technologie beschikbaar wordt.

KPN werkt ook aan de ontwikkeling van een nieuwe technologie  die een downloadsnelheid van 400 Mbps over het kopernetwerk mogelijk moet maken. Die technologie wordt momenteel nog onderzocht in een laboratorium en zal voorlopig niet beschikbaar zijn voor consumenten.

Mobiel

Ook op mobiel gebied wil KPN hogere snelheden mogelijk maken. Begin 2016 wil de provider dat 65 procent van de bevolking thuis toegang heeft tot LTE Advanced, een snellere vorm van 4G die twee frequentiebanden combineert. De techniek is al in enkele grote steden beschikbaar.

Met LTE Advanced wordt theoretisch een maximumsnelheid van 250 Mbps mogelijk. Die zal in de praktijk niet worden gehaald. "Vergeet die maximumsnelheid, voor mij gaat het erom dat de gebruiker een goede ervaring heeft en er alles mee kan doen", zei Jacob Groote, hoofd van de mobiele tak van KPN.

De provider werkt onder meer aan de mogelijkheid om te bellen over het 4G-netwerk en test ook videobellen via 4G, zonder dat daar een aparte app voor nodig is. Verder wordt in de zomer een pilot gehouden met bellen via wifi, zodat klanten met een vaste KPN-verbinding hun mobiele telefoon kunnen gebruiken om te bellen zonder daarbij het mobiele netwerk te gebruiken.

Dekking

KPN belooft ook gaten in de breedbanddekking te dichten. Het bedrijf spreekt met gemeentes en personen in regio's waar nog geen snelle breedbandverbindingen zijn en overlegt onder meer over de aanleg van glasvezel.

"Er zijn nog kleine plukjes in Nederland die slechter bereikbaar zijn via mobiel en op breedband", zei Farwerck. Het gaat voornamelijk om huizen in afgelegen gebieden.

De provider werkt aan verschillende initiatieven om de internetsnelheid te verbeteren, onder meer met het aanleggen van glasvezel in riolen en het bieden van breedbandverbindingen via 4G.