KPN krijgt meer vrijheid om te onderhandelen met concurrenten over toegang tot zijn netwerken.

Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend. De concurrentiewaakhond blijft er evenwel bij dat kabelmaatschappij Ziggo, in tegenstelling tot KPN, niet verplicht wordt netwerkruimte te verhuren aan andere aanbieders.

Afspraken die het telecombedrijf met zijn concurrenten maakt over netwerktoegang, hoeven voortaan niet meer ter goedkeuring aan de ACM te worden voorgelegd.

''We geven de bedrijven alle ruimte om te onderhandelen'', zei een woordvoerder van de concurrentiewaakhond. KPN kan daardoor eerder investeringen doen die het kopernetwerk sneller maken, terwijl afnemers eerder weten waar ze aan toe zijn, aldus de marktmeester.

Kritisch

KPN was kritisch over het voorlopige besluit dat de ACM in oktober publiceerde. Er zou geen sprake zijn van eerlijke concurrentie, omdat alleen aan KPN strenge regels werden opgelegd, terwijl door de fusie tussen Ziggo en UPC een tweede machtige speler is ontstaan. Topman Eelco Blok waarschuwde eerder al voor een mogelijke verstoring van het gelijke speelveld.

Na raadpleging van partijen in de sector heeft de ACM besloten dat de regels voor KPN worden versoepeld, maar dat Ziggo zijn netwerk gesloten mag houden. Een reden daarvoor is dat het technisch niet mogelijk is voor andere aanbieders om een onderscheidend product te leveren via de kabel. Openstelling zou dus niet leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten.

De nieuwe regels moeten nog worden beoordeeld door de Europese Commissie. Pas daarna wordt het besluit definitief. Een woordvoerder van KPN wil daar nog niet op vooruitlopen.