DEN HAAG - Commerciële digitale radio moet volgend jaar mogelijk zijn. Dan hebben commerciële radiostations de vergunningen die minister Brinkhorst (Economsiche Zaken) gaat uitgeven.

Dat staat in een brief die Brinkhorst dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De publieke omroep is dit voorjaar al op bescheiden schaal met digitale radio begonnen. Eind dit jaar moet 70 procent van de bevolking die kunnen ontvangen. Digitale radio heeft een betere ontvangst en is geschikt voor allerlei andere informatiediensten als verkeersinformatie en weerberichten.

Brinkhorst zet later uiteen hoe hij de vergunningen gaat verdelen, maar het ziet er naar uit dat er geen veiling komt. Hij wil de aanvragen van radiostations inhoudelijk kunnen toetsen. Bij een veiling gaat het alleen maar om het hoogste bod.

Analoge radio

De huidige analoge radio zal verdwijnen als digitale radio een succes wordt. Brinkhorst waarschuwt dat dat in het begin nog niet mee zal vallen, omdat er nog weinig luisteraars en dus ook geen inkomsten uit reclame zijn. Luisteraars zullen voor ontvangst van digitale radio een nieuw toestel moeten aanschaffen.

De digitale radio is in Nederland via de ether te ontvangen. Voor een digitale autoradio is een speciale antenne nodig. Luisteraars hoeven niet meer de frequentie van een station op te zoeken, maar kunnen de naam van het station kiezen.

De samenwerkende commerciële omroepen (NVCR) vinden dat Brinkhorst te hard van stapel loopt. "In Nederland moeten miljoenen radiotoestellen vervangen worden en dat gaat zeker twintig jaar duren", reageert NVCR-voorzitter Banga. Daarbij komt dat er hoge investeringskosten zijn voor de omroepen. Ze vinden dan ook dat er in Nederland beter nog gewacht kan worden met digitale radio.