De onlangs door rapper Jay Z overgenomen muziekstreamingdienst Tidal is opnieuw gelanceerd, waarbij populaire artiesten mede-eigenaar zijn geworden van de dienst.

Tijdens een livestream op Tidal.com tekenden de artiesten en bands Coldplay, Rihanna, Daft Punk, Alicia Keys, Calvin Harris, Jack White, Madonna, Usher, Arcade Fire, Deadmau5, en Beyoncé een contract voor Tidal.

Daarmee zijn de artiesten mede-eigenaar van de muziekstreamingdienst geworden. Tidal belooft artiesten dubbel zoveel royalty's te betalen als bestaande diensten.

Video: Artiesten lanceren Tidal

Dubbel zo duur

Daarvoor moeten gebruikers wel kiezen voor het duurdere Tidal Hifi, met hogere kwaliteit. Die versie van 19,99 euro per maand was voorheen de enige optie van Tidal, dat sinds vandaag ook een goedkopere optie van 9,99 euro per maand aanbiedt.

Die prijs is vergelijkbaar met de prijs van veel concurrerende streamingdiensten als Spotify. Tidal biedt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify echter geen gratis versie.

Bovendien is de muziekkwaliteit van Tidal bij de duurdere optie ook hoger dan bij bestaande diensten. Daarmee doet Tidal volgens deelnemende artiesten beter recht aan hun kunstvorm.

Ook de muziek van zangeres Taylor Swift is daarom beschikbaar op Tidal. Eerder verwijderde Swift haar muziek van Spotify, uit onvrede over de lage betaling en gratis beschikbaarheid van haar muziek.

CD-kwaliteit

Tidal biedt gebruikers van het duurdere Tidal Hifi de mogelijkheid om bij het luisteren over wifi voor cd-kwaliteit te kiezen, waar de dienst bij luisteren over een mobiele verbinding terugschakelt naar standaardkwaliteit.

Volgens de meest recente cijfers van Tidal heeft de dienst zo'n 17.000 betalende gebruikers. Spotify is met 15 miljoen betalende gebruikers momenteel de grootste muziekstreamingdienst.

Spotify noemt zijn gratis optie van groot belang om nieuwe gebruikers binnen te halen. Met 45 miljoen gebruikers luistert driekwart van het Spotify-publiek gratis. Tidal biedt gebruikers sinds vandaag wel een gratis probeermaand, waarna 9,99 of 19,99 euro per maand moet worden betaald.

Apple

Volgens geruchten werkt Apple ook aan een eigen streamingdienst. In tegenstelling tot onder meer Google en Amazon biedt Apple nog geen muziekstreamingdienst.

De dienst van Apple is naar alle waarschijnlijkheid gebaseerd op streamingdienst Beats Music. De dienst werd in 2014 eigendom van Apple toen het Beats van rapper Dr. Dre overnam. Ook de dienst van Apple zou enkel tegen betaling zijn, zonder gratis optie.

Muziek in cd-kwaliteit is terug, maar horen we dat ook echt?