De muziekstreamingdienst Tidal, die onlangs door rapper Jay Z werd gekocht, heeft de steun gewonnen van verschillende populaire artiesten.

Onder meer Kanye West, Madonna, Usher, Nicki Minaj en Rihanna hebben op Twitter hun profielfoto blauw gemaakt en roepen hun volgers op om hetzelfde te doen.

Met de blauwe profielfoto en hashtag 'Tidalforall' tonen zij hun steun voor de dienst, die zich onderscheidt door muziek in cd-kwaliteit aan te bieden. In tegenstelling tot concurrenten als Spotify en Rdio heeft Tidal geen gratis variant, waardoor streams voor artiesten gemiddeld meer opleveren.

Popmuzikante Taylor Swift besloot daarom vorige week om haar muziekcatalogus op Tidal beschikbaar te maken, terwijl ze haar albums juist van diensten als Spotify had verwijderd. Dat deed ze uit protest tegen de royaltybetalingen van streamingdiensten, die in haar ogen te laag zijn.

Herlancering

Naar verluidt zal ook een nieuwe muziekstreamingdienst van Apple enkel een betaald abonnement aanbieden in een poging om de steun van artiesten te verwerven. Apple zou bovendien inzetten op het aanbieden van exclusieve albums en nummers in de dienst, die 10 dollar per maand zal kosten.

Tidal is momenteel al beschikbaar, al vindt maandagavond de officiële herlancering plaats tijdens een persconferentie van Jay Z. Voor 20 dollar per maand krijgen gebruikers muziek in cd-kwaliteit, terwijl een abonnement van 10 dollar per maand toegang biedt tot muziek in 'standaardkwaliteit'.

Uit de meest recente kwartaalcijfers (pdf) van Aspiro, moederbedrijf van Tidal, blijkt dat de dienst eind 2014 slechts 12.000 betalende gebruikers had. Spotify heeft ruim 15 miljoen betalende gebruikers en nog eens 45 miljoen gebruikers van de gratis versie.

Muziek in cd-kwaliteit is terug, maar horen we dat ook echt?