Steve Jobs was niet van plan opnieuw ceo te worden bij Apple toen dat bedrijf Next, opgericht door Jobs, overnam.

Dat blijkt uit het boek Becoming Steve Jobs, een nieuwe biografie over de overleden oprichter van Apple.

Onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates en voormalig Apple-ceo Gil Amelio vermoeden dat Jobs de overname van Next door Apple in de hand heeft gewerkt zodat hij weer ceo kon worden.

Jobs verliet Apple in 1985 onder druk van de raad van bestuur. Hij startte het computerbedrijf Next dat vervolgens in 1997 werd overgenomen door Apple. Jobs werd daarna opnieuw ceo bij zijn eigen bedrijf.

Volgens het boek was Jobs helemaal niet van plan wederom de leiding te nemen bij Apple. Avie Tevanian en Jon Rubinstien, twee vertrouwelingen van Jobs binnen Apple, vertellen in het boek dat de verwachting niet was dat zij weer onder Jobs  zouden gaan werken, zo meldt 9to5mac.

De Apple-oprichter zou twijfels hebben gehad bij de slechte financiële positie bij Apple. Die zou niet stroken met zijn eigen doelen en wensen.

Risico

Een jaar nadat hij toch de rol van directeur geaccepteerd had, vertelde hij aan de schrijvers van Becoming Steve Jobs over een aantal quotes van Bob Dylan over dat er altijd een risico op mislukking is. "Dat was Apple voor mij. Ik besloot uiteindelijk dat het me niet kon schelen. Dit is wat ik wilde doen en als ik mijn best zou doen en zou falen dan had ik in ieder geval mijn best gedaan."

Jobs werd vervolgens wat hij zelf iceo noemde, interim ceo. Uiteindelijk bleef hij tot 2011 directeur van het bedrijf waarna hij het stokje doorgaf aan huidig Apple-ceo Tim Cook. Jobs was destijds al erg ziek.

Na zijn terugkeer bij het bedrijf duurde het nog een paar jaar voor het weer beter ging met Apple, maar Jobs wordt over het algemeen gezien als de redding van het bedrijf. 

Strategie gestolen

In het nieuwe boek wordt ook duidelijk dat Apple de Digital Hub-strategie die in 2001 werd gepresenteerd, had afgekeken van Microsoft. In januari 2000 presenteerde Microsoft-ceo Bill Gates een visie waarin alle apparaten met elkaar verbonden waren en de pc toegang zou geven tot allerlei functies zoals muziek, nieuws, foto's en e-mail.

Steve Jobs presenteert Digital Hub
Steve Jobs presenteert Digital Hub

Precies een jaar later gaf Jobs een persconferentie waarin hij de Digital Hub presenteerde. De Mac stond centraal en stuurde allerlei andere apparaten aan. Volgens het boek werd de strategie haastig in elkaar gedraaid na de presentatie van Gates.

Hoe overleeft Apple zonder Steve Jobs?