Vernieuwende bedrijven zoals taxi-app Uber zijn niet te negeren. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

''Een dienst als Uber hoort erbij, net zoals Airbnb'', zegt Kamp. ''Ze stellen consumenten in staat om keuzes te maken, waardoor ze kunnen profiteren van een groter aanbod en een hogere kwaliteit." 

Traditionele taxichauffeurs moeten volgens de minister dan ook zorgen dat ze producten aanbieden die door de klanten gewaardeerd worden. "Als dienstverlener moet je zorgen dat je producten levert waar vraag naar is, tegen een goede prijs. Als anderen dat beter organiseren dan jij dat nu doet, dan moet je zorgen dat je daar bijhoort.''

De minister noemt de huidige regels "conserverend" en stelt dat de wetgeving vernieuwd moet worden om de "economische" groeimogelijkheden te benutten". Kamp wil in die nieuwe wetgeving meer ruimte bieden voor nieuwe initiatieven, en niet precies vastleggen wat wel en niet mag. 

Kamp maakt een duidelijk onderscheid tussen Uber, de dienst die klanten en taxichauffeurs zonder inmenging van taxicentrales in contact brengt, en Uberpop. Die laatste dienst is verboden omdat daarbij particulieren met hun eigen auto's als chauffeurs worden ingezet.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app