Google is van plan om via zijn Google Fiber-netwerk een advertentiesysteem te introduceren waarbij klanten in de Verenigde Staten gepersonaliseerde reclame te zien krijgen.

Dat meldt Adweek op basis van anonieme informatie over een blogpost door Google die vrijdagmiddag Amerikaanse tijd live zou moeten gaan.

Google gaat de nieuwe vorm van tv-adverenties naar verluidt testen in Kansas City.

Het systeem zou het mogelijk maken voor adverteerders om reclames af te stemmen op de geografische locatie, programmekeuze en kijkgeschiedenis van Google Fiber-klanten.

De reclames zouden zo relevanter gemaakt kunnen worden, ook wanneer een kijker een programma heeft opgenomen en pas later terugkijkt. 

Hierbij zouden klanten wel de optie krijgen om gepersonaliseerde advertenties te weigeren. Adverteerders betalen enkel voor het aantal keer dat een advertentie daadwerkelijk getoond is, en kunnen ook aangeven hoe vaak een bepaalde spot aan een Google Fiber-klant getoond mag worden.

Kijkcijferkastjes

Google Fiber is het glasvezelnetwerk dat Google al enkele jaren test in de Verenigde Staten, waarbij ook digitale televisie wordt meegeleverd. De dienst is slechts in enkele Amerikaanse steden beschikbaar.

Adweek stelt dat het vermeende advertentienetwerk van Google ook een goed alternatief kan vormen voor de traditionele kastjes waarmee kijkcijfers en reclamebereik van tv-zenders doorgaans wordt gemeten.

Hierbij worden die cijfers bepaald op basis van het kijkgedrag van een relatief klein aantal gezinnen die zo'n kastje in huis hebben staan. Die groep zou representatief moeten zijn voor een totale bevolking. De kastjes leveren echter geen absolute data op.

Googles advertentiesysteem zou dat wel doen, omdat het per reclame kan meten hoevaak deze bekeken is door Google Fiber-klanten.