Monica Lewinsky roept op tot een vriendelijker internet waar mensen nadenken voor ze iemand vernederen. Ze hoopt zelfmoorden na cyberpesten te voorkomen.

Lewinsky verscheen deze week bij een conferentie waar ze een toespraak hield over cyberpesten. Het was de tweede keer in tien jaar tijd dat ze in het openbaar sprak.

De inmiddels 41-jarige vrouw kwam in 1998 breed in het nieuws vanwege haar affaire met toenmalig Amerikaanse president Bill Clinton. Lewinsky omschrijft zichzelf als een van de eerste slachtoffers van cyberpesten.

Publieke vernedering

"Internet heeft een cultuur gecreëerd waar mensen ervan genieten andermans schaamte te bekijken", aldus Lewinsky. "Publieke vernedering is koopwaar geworden op een markt van schaamte met pageviews als betaalmiddel."

De voormalig secretaresse van Clinton stelt dat haar persoonlijke schaamte veel erger is geworden door het internet. Hoewel er in 1998 geen sociale media waren zoals nu, gingen foto's en geruchten rond Lewinsky snel over het internet. "Ik werd een taart, een slet, een hoer, een bimbo genoemd. Ik verloor mijn reputatie, waardigheid en bijna mijn leven."

Zelfmoord

In 2010 was er veel aandacht voor de zelfmoord van de Amerikaanse tiener Tyler Clementi die van een brug sprong nadat zijn kamergenoot hem stiekem had opgenomen terwijl hij zoende met een andere man.

"Ik begon naar de wereld van vernedering en pesten te kijken en zag iets anders dan mijn eigen ervaring. Elke dag worden mensen, vooral jonge mensen die hier niet mee om kunnen gaan, online misbruikt en vernederd tot ze zich niet meer kunnen voorstellen de volgende dag te leven. En sommigen doen dat ook niet", aldus Lewinsky tijdens haar toespraak.

Die situatie is volgens haar onacceptabel. Lewinsky roept mensen op online te communiceren met meer medeleven. "Plaats eens een positieve reactie, probeer je voor te stellen hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan."

"Het is voor mij tijd om te stoppen mijn verleden te verbergen, het is tijd om mijn verhaal te gebruiken om andere te laten weten dat je dit kan overleven."