HARDERWIJK - Ongeveer 8000 mensen in Harderwijk hebben zich opgegeven voor een gratis sms-alarmdienst die mensen bij calamiteiten waarschuwt. De eerste proef met deze alarmdienst is op 4 oktober, als de gebruikelijke sirenetest plaatsheeft op de eerste maandag van de maand.

Het bedrijf dat de dienst verzorgt, Zorg en Veiligheid, presenteert maandag (vandaag) samen met de gemeente Harderwijk het plan voor de proef.

Iedereen kan zich bij Zorg en Veiligheid aanmelden voor de sms-alarmdienst. Voorwaarde is dat de gemeente waarin je woont op de dienst is geabonneerd.

Mobiele

Zorg en Veiligheid wil een grote doelgroep bereiken. "Normaal verstuur je een sms naar een mobiele telefoon, maar bij ons kunnen ook mensen met een vaste telefoon zich aanmelden", verklaarde een woordvoerder. "Mensen met een teksttelefoon ontvangen dan een tekstbericht en mensen die niet zo'n telefoon hebben, ontvangen een voicebericht."

"Dit soort berichten is handig voor doven maar ook voor ouderen, die vaak geen mobiele telefoon hebben." Geïnteresseerden kunnen zich via de internetsite www.smsalarmdienst.nl opgeven.