HTC vervangt ceo Peter Chou door medeoprichter en huidig bestuursvoorzitter Cher Wang. Chou blijft wel actief binnen het bedrijf.

Dat laat het Taiwanese HTC vrijdag weten in een verklaring.

Peter Chou richtte HTC in 1997 samen met Wang op. Sinds 2003 is hij al ceo van het bedrijf. Chou zette HTC op de smartphonemarkt op de kaart, maar de laatste tijd gingen er hardnekkige geruchten dat een aantal mensen binnen het bedrijf het niet eens was met zijn visie.

HTC boekt de afgelopen jaren matige resultaten en heeft inmiddels nog een zeer beperkt marktaandeel op de smartphonemarkt.

Nieuwe rol

Na zijn aftreden als ceo krijgt Chou een nieuwe rol waarin hij toekomstige productinnovatie moet gaan overzien. Over de exacte invulling van die rol is weinig bekend. HTC stelt dat Chou "belangrijk zal zijn bij het identificeren van toekomstige groeimogelijkheden voor het bedrijf."

In oktober 2013 kreeg Wang al een prominentere rol in het bedrijf zodat Chou zich kon richten op het keren van het tij bij het bedrijf. Volgens de raad van bestuur werd Wang de afgelopen twee jaar steeds meer betrokken bij het runnen van het bedrijf en was het nu tijd om die rol formeel te maken.

Veranderingen

"Als entrepeneur ben ik opgewekt over alle nieuwe kansen die ik zie. Ik voel me vereerd dat ik de kans krijg te helpen bij het vormen van de volgende fase van HTC", aldus Wang in een reactie. "We zien snelle veranderingen in de markt nu smartphones onze persoonlijke hub worden voor het verbinden met een groeiend aantal slimme apparaten."

"We hebben voorop gelopen in de smartphonemarkt en dat passen we nu toe bij het realiseren van de potentie van een nieuwe generatie van verbonden producten en diensten."

HTC onthulde onlangs nog een eigen soort digitale camera en toonde begin maart nog de virtual reality-bril HTC Vive waarmee de gebruiker daadwerkelijk kan lopen.