De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, heeft bewijs gevonden dat Google in de Verenigde Staten zijn machtspositie op de zoekmachinemarkt misbruikte. 

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een rapport van de FTC dat de krant per abuis in onaangepaste vorm heeft in kunnen zien.

Het rapport bevat de conclusies van een onderzoek dat begin 2012 werd afgerond. Hierin komt onder meer naar voren dat Googles gedrag "heeft gezorgd en zal zorgen voor daadwerkelijke schade aan consumenten en innovatie binnen de online zoek- en advertentiemarkt".

De commissie van de FTC oordeelde echter dat een officiële aanklacht niet nodig was. Dit onder meer vanwege tegenstrijdige adviezen en vrijwillige maatregelen van Google om de ervaring voor zijn klanten te verbeteren.

Dreigementen

Het rapport spreekt desondanks over verschillende overtredingen door Google. Het bedrijf nam onder meer de data van concurrerende partijen zoals recensiesite Yelp en webwinkel Amazon over om deze in eigen zoekresultaten te tonen, terwijl het de pagina's van die partijen een lagere positie in de resultaten meegaf. 

Toen concurrenten Google verzochten te stoppen met het kopiëren van hun content, zou de zoekgigant gedreigd hebben hun pagina's uit de zoekresultaten te weren.

Ook zou het bedrijf beperkingen op hebben gelegd aan partijen die ook met Microsofts Bing en de zoekmachine van Yahoo werkten.

Juridische drempels

Het uiteindelijke advies van de FTC-medewerkers die betrokken waren bij het onderzoek was echter om geen officiële aanklacht in te dienen. Dit werd ook afgeraden vanwege juridische drempels.

Ondanks die beslissing vond de instantie bewijs dat "een complex beeld schetst van een bedrijf dat toewerkt naar het behoud van zijn marktaandeel door de best mogelijke gebruikerservaring te creëren, maar zich tegelijkertijd bezighoudt met tactieken die hebben geleid tot schade aan veel verticale concurrenten."

Onderzoeken naar Google

Het rapport FTC is een van de vele onderzoeken die zijn ingesteld naar aanleiding van Googles positie in de markt van zoekmachines. In Europa loopt al jaren een onderzoek door de Europese Commissie naar het vermeende machtsmisbruik van de zoekgigant.

Het Europees Parlement riep in november van vorig jaar nog op tot een afsplitsing van Google, waarbij de zoekmachine los wordt getrokken van Googles andere internetdiensten. Dit om de machtspositie van het bedrijf op de Europese markt terug te dringen. 

Vier onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep