Opera wil zijn webbrowser veiliger maken voor gebruikers met de aankoop van Surfeasy, maker van een app voor verbindingen via een virtual private network (VPN).

De overname komt voort uit de groeiende vraag naar veiliger surfen, meldt Techcrunch donderdag. De apps van Surfeasy sturen internetverbindingen via eigen servers en versleutelen alle inhoud, waardoor ze moeilijker af te luisteren zijn.

"De vraag van internetgebruikers of ze het internet kunnen vertrouwen wordt steeds groter. Ze zijn actief op zoek naar beveilingsoplossingen voor hun telefoons en computers", verklaart Opera-baas Lars Boilesen.

Opera is van plan om de apps van Surfeasy voorlopig los te blijven aanbieden. Daaronder valt onder meer de Surfeasy Private Browser. Dat is een VPN-product dat op usb-sticks kan worden gezet en geschikt is voor personen die op verschillende, door meerdere mensen gebruikte apparaten werken.

Het is nog niet bekend wanneer Sufeasy's fucnties in Opera geïntegreerd worden. Opera Max, een app voor databeheer en databesparing, Opera Coast, voor content aanbeveling, en de browser van Opera zullen in ieder geval door de deal getroffen worden.

Opera heeft vooral in opkomende markten vrij veel gebruikers. Dat komt mede door deelname aan het Internet.org-initiatief, waarmee Facebook en andere bedrijven het internet gratis naar iedereen willen brengen.