Particulierendienst Uber ook in Duitsland verboden

Een rechtbank in Frankfurt heeft de particulierendienst Uberpop van taxibedrijf Uber in heel Duitsland verboden. Op overtreding staat een boete van 250.000 euro per keer.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via een app personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld.

Eén van de diensten is Uberpop, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. In verscheidene landen zijn Uber en/of Uberpop al verboden.

In Duitsland is Uberpop in strijd met de Wet Personenvervoer, aldus de rechtbank. Uberpop is actief in de Duitse steden Berlijn, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf. Uberdiensten die gebruikmaken van chauffeurs met een licentie blijven wel toegestaan. 

Het bedrijf kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Nederland

In Nederland is ook alleen Uberpop, waar particulieren zich voor kunnen aanmelden, verboden. De dienst is in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ondanks het verbod nog wel gewoon beschikbaar. Uber en de chauffeurs hebben al diverse boetes gekregen. De gemeente Amsterdam riep woensdag nog op tot strengere controle van Uberpop.

Via de Uber-app kunnen gebruikers taxi's bestellen, volgen, beoordelen en betalen. Het bedrijf heeft al miljoenen aan investeringen binnen gesleept. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 41,2 miljard dollar.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app

Lees meer over:
Tip de redactie