Online drugsmarktplaats offline na vermoedelijke oplichting

De online marktplaats Evolution, die gebruikt werd voor het handelen in drugs, is plotseling van het web verdwenen. Het lijkt erop dat het platform offline is wegens oplichting.

Een van de eigenaren van de handelsplaats zou er vandoor zijn gegaan met miljoen dollars van gebruikers, zo meldt Wired. 

Het afgelopen weekend was het voor gebruikers niet mogelijk om de digitale valuta bitcoin van hun accounts af te halen. Als reden gaf Evolution op dat er technische problemen waren. Op dinsdag werden zowel de website als het forum offline gehaald.

Reddit-gebruiker NSWGreat, die zichzelf als Evolution-drugsdealer en pr-medewerker omschrijft, stelt dat beheerders Verto en Kimble er inderdaad met het geld vandoor zijn.

"Het spijt me dat ik dit moet vertellen, maar Verto en Kimble hebben ons allemaal genaaid. Het spijt me voor iedereens verlies en ik ben ontdaan en sprakeloos. Ik voel me ontzettend verraden", verklaart NSWGreat.

Verto

Verto zelf heeft ook op Reddit gereageerd op het voorval. Hij verklaart dat de actie volgt op "onvoorziene omstandigheden" en dat hij zich genoodzaakt voelt  om de site offline te halen na het eerdere offline gaan van andere illegale online marktplaatsen. Daarmee doelt hij waarschijnlijk op Silk Road, dat wegens zijn activiteiten verboden werd.

Evolution was uitsluitend te bereiken via het zogeheten darknet, dat alleen door het gebruik van anonimiseringsnetwerk Tor bereikt kan worden. Op de site konden gebruikers duizenden verschillende drugs en illegale stoffen aanschaffen.

Daarnaast gebruikten bezoekers Evolution ook voor het verkopen van hackinstructies, gestolen goederen, wapens en andere goederen die lastig aan te schaffen zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie