Amsterdam wil strengere controle Uberpop

Amsterdam wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport strenger controleert op chauffeurs die rijden voor de verboden taxidienst Uberpop.

"Ik ga bij staatssecretaris Wilma Mansveld aandringen op intensivering van de handhaving", zei wethouder Pieter Litjens (Verkeer) woensdag tegen de gemeenteraad.

Hij heeft donderdag een gesprek met de staatssecretaris van Infrastructuur. De raad maakt zich grote zorgen over de gewelddadige aanvallen op Uberpop-chauffeurs.

Zo zouden particuliere rijders van Uberpop belaagd zijn door een groep gemaskerde mannen, gewapend met boksbeugels en hamers. "Uberpop mag niet, maar voor eigen rechter spelen ook niet", zegt Litjens.

"Geweld of het dreigen daarmee is onacceptabel." Volgens de wethouder ligt er ook een "nadrukkelijke verantwoordelijkheid bij de taxiorganisaties ‎richting de eigen chauffeurs."

Particuliere chauffeurs

Uberpop is onderdeel van taxiapp Uber. Via Uber kunnen gebruikers in hun app taxi's bestellen, beoordelen, betalen en hun locatie volgen.

Er zijn chauffeurs met vergunning te boeken, maar bij Uberpop kunnen ook particulieren zich aanmelden als chauffeurs en na een keuring vervoeren zij passagiers zonder vergunning, tegen een lager tarief.

In juli van 2014 bepaalde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) al dat Uberpop illegaal is in Nederland. Een rechter bevestigde dat later. Uber gaat desondanks door met zijn particulierendienst. Het bedrijf wacht naar eigen zeggen nieuwe wetgeving af die later dit jaar verwacht wordt.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app

Lees meer over:
Tip de redactie