Ransomware hindert voorbereiding verkiezingen Lochem

Door een infectie met 'ransomware', schadelijke software die computers onbruikbaar maakt, zijn veel documenten van de gemeente Lochem geblokkeerd. De infectie dreigde ook een probleem voor de verkiezingen te vormen, maar inmiddels zijn de noodzakelijke systemen veiliggesteld.

Dat stelt burgemeester Sebastiaan van 't Erve tegenover NU.nl. De infectie vond maandagmiddag plaats, vlak voor een update van de antivirusprogramma's.

Bij de gemeente Lochem worden ieder kwartier updates voor de antivirussoftware geladen. Vier infecties zijn daardoor gestopt, maar één pc werd geïnfecteerd voordat de update werd uitgevoerd, vertelt Van 't Erve.

Toen het virus de organisatie was binnengedrongen, werden verschillende netwerkschijven geïnfecteerd. De ransomware versleutelde gegevens op het netwerk en vroeg om geld om deze weer toegankelijk te maken.

Ook documenten die noodzakelijk waren voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen, die woensdag plaatsvinden, waren daardoor niet meer toegankelijk.

Doorwerken

De gemeente besloot niet in te gaan op de eisen en geen geld te betalen. Om weer te kunnen werken zijn er backups teruggezet. Ook is een aantal computers gescheiden van het netwerk. Volgens de burgemeester hebben ICT'ers de hele nacht doorgewerkt en zijn de verkiezingen daardoor veiliggesteld.

Er werd alleen informatie versleuteld, waardoor documenten ontoegankelijk waren. Er zijn geen persoonsgegevens verstuurd aan derden of documenten gelekt. Ook zijn uiteindelijk geen gegevens verloren gegaan.

De gemeente doet aangifte van de aanval.

Lees meer over:
Tip de redactie