Rechtbank matigt straf Marktplaatsfraude

Na een eis van vijf jaar cel wegens grootschalige internetoplichting en witwassen heeft de rechtbank in Haarlem de 29-jarige Remy D. maandag veroordeeld tot 32 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk.

De rechtbank kwam op verschillende onderdelen van de aanklacht tot vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.

Bovendien ziet de rechtbank meer heil in behandeling van D. via een verplicht dagprogramma in een vorm van begeleid wonen. D. lichtte samen met vier anderen honderden mensen op via Marktplaats.nl door bestelde en betaalde goederen niet te leveren.

De rechtbank verweet bende-kopstuk D. dat hij ''financiële schade, stress en verdriet" heeft aangericht. ''Het ging bij de verkopen weliswaar niet om hoge bedragen, maar veel mensen kopen op internet omdat ze zich geen nieuwe spullen kunnen veroorloven", aldus de voorzitter van de rechtbank. Hij stelde dat de internethandel ''forse reputatieschade" heeft opgelopen.

Gedupeerden

D. moet van de rechtbank ook de schade vergoeden van bijna driehonderd gedupeerden die een claim indienden. Volgens de rechtbank gaat het daarbij om gemiddelde bedragen van 150 euro.

Verder hangt hem nog de ontneming van zijn criminele winst boven het hoofd. Justitie schatte de totale omzet van zijn bende eerder op ongeveer een kwart miljoen euro, afkomstig van zo'n 2.200 slachtoffers.

OM wil 5 jaar cel voor kopstuk Marktplaats-fraude

Lees meer over:
Tip de redactie