Het aantal computer-infecties met zogeheten cryptoware is toegenomen sinds begin dit jaar. Dat meldt het bedrijf Data Recovery Nederland (DRN). 

Een woordvoerster van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat weten dat ook zij een toename van het aantal infecties zien met het bewuste virus sinds begin dit jaar. Aantallen kan ze niet noemen.

DRN zegt steeds meer meldingen te krijgen van gedupeerden en spreekt van een ''schadegolf''. Sinds begin 2015 zijn bij het bedrijf al 25 meldingen gedaan, evenveel als over heel 2014. De meldingen komen vooral uit het midden- en kleinbedrijf.

Cryptoware, ook wel bekend als ransomware, is een soort virus dat bestanden onbruikbaar maakt. Criminelen versleutelen ongemerkt gegevensbestanden. Nadat dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen vervolgens 'losgeld' en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen.

De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen, maar volgens DRN-directeur Hamed Ghilav gebeurt dat in de meeste gevallen wel. ''Anders ben je je kostbare data kwijt. Als je geen back-up hebt, heb je helemaal niets meer, dan kan je niet meer werken'', weet Ghilav.

De criminelen vragen volgens hem meestal tussen de 300 en de 600 euro om de bestanden weer vrij te geven. Betaling geschiedt tegenwoordig meestal in bitcoins, een digitale valuta die anonieme transacties mogelijk maakt.