Dyson investeert in maker zeer efficiënte accu

Stofzuigermerk Dyson steekt 15 miljoen dollar, omgerekend zo’n 14,2 miljoen euro, in een nieuwe technologie van batterijmaker Sakti3. Dat bedrijf zou in staat zijn om de batterijduur van smartphones te verdubbelen en elektrische auto’s 965 kilometer te laten rijden.

Met de investering sloot Dyson een overeenkomst waarin het bedrijf het recht krijgt om de batterij te commercialiseren. Sakti3 komt voort uit de universiteit van Michigan.

De accumaker belooft dat zijn uitvinding twee keer zolang als gebruikelijke batterijen meegaat, en gebruikt kan worden in tablets, auto's en robots. Ook energiebronnen als zonnepanelen en windmolens zouden de accu's kunnen gebruiken.

"Sakti3 heeft sprongen op het gebied van prestaties gemaakt, waar huidige technologieën simpelweg niet toe in staat zijn", stelt Dysons directeur James Dyson in een interview met The Guardian. "Het zijn deze fundamentele technologieën - batterijen, motoren - die machines correct laten werken."

Batterijen gaan steeds langer mee en kunnen sneller worden opgeladen, maar de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen gaat niet snel vooruit.

Veranderingen

De verdubbeling wordt gerealiseerd door gebruik te maken van solide lithiumelektroden. Normaliter bezitten batterijen een vloeibaar mengsel chemicaliën. Sakti3 beweert dat zijn batterij daardoor 1000 watturen per liter kan opslaan, in plaats van de 620 die nu gebruikelijk is.

Ook zou de batterij goedkoper zijn om te produceren en milieuvriendelijker zijn dan de huidige batterijen. Daarnaast zouden de nieuwe accu's in tegenstelling tot huidige batterijen niet explosief zijn.

Waarom moeten we onze smartphones nog zo vaak opladen?

Lees meer over:
Tip de redactie