Google werkt aan een eigen vpn-dienst voor Android, waarmee gebruikers veiliger kunnen internetten via een openbaar wifi-netwerk.

Dat blijkt uit onderzoek van Pocketables, die de functie ontdekte in Android 5.1 Lollipop. De vpn-dienst is nog niet beschikbaar, maar Android is al wel voor gebruik van Googles vpn-dienst geoptimaliseerd.

Een vpn-dienst versleutelt de verbinding, waardoor derden - de internetprovider of anderen in hetzelfde netwerk - niet kunnen zien wat de gebruiker doet. Vpn-verbindingen worden gebruikt door mensen die hun surfgedrag willen beveiligen en door mensen uit landen als China, waar een vpn-verbinding toegang geeft tot geblokkeerde websites.

Android 5.1 Lollipop toont een melding dat gebruikers, nadat ze met een openbaar wifi-netwerk zijn verbonden, kunnen verbinden met de vpn-dienst van Google. Het accepteren van de melding zorgt er vooralsnog niet voor dat de vpn-verbinding daadwerkelijk tot stand wordt gebracht.

Gratis

Het lijkt erop dat Google een gratis vpn-dienst gaat aanbieden, waar Android-gebruikers mee kunnen verbinden om hun dataverkeer tijdens het gebruik van openbare wifi-netwerken te versleutelen.

Bij een openbaar wifi-netwerk is het voor anderen die ook gebruikmaken van het netwerk gemakkelijk om te bekijken wat andere gebruikers binnen hetzelfde netwerk doen.

Organisatie Bits of Freedom waarschuwt voor het gebruik van openbare wifi-netwerken en raadt het gebruik van een vpn-verbinding aan.