De huidige directeur van Apple, Tim Cook, bood de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs op zijn sterfbed een stuk van zijn lever aan. Jobs weigerde.

Dat blijkt uit een nieuwe biografie over Jobs, Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader.

Het boek komt pas 24 maart uit, maar Cult of Mac ontdekte dat een deel van het boek al in te zien was via Amazon. De pagina's zijn inmiddels verwijderd, maar op diverse sites zijn sommige passages terug te lezen.

Zo valt in het boek te lezen dat Cook zo ondersteboven was van de slechte gezondheidssituatie van Jobs dat hij zichzelf liet testen. Hij ontdekte dat hij dezelfde zeldzame bloedgroep had als Jobs en gezond genoeg was voor een transplantie.

Jobs onderging in 2009 al een levertransplantatie maar in 2011 werd hij opnieuw ernstig ziek en werd ontdekt dat hij alvleesklierkanker had. Cook ontdekte dat hij een stuk van zijn lever aan Jobs kon geven om hem te helpen beter te worden.

Arrogant

Jobs weigerde zijn aanbod echter. "Iemand die zo arrogant is, reageert niet zo", zou Cook gezegd hebben. "Ik bedoel, hier heb je een man die op zijn sterfbed ligt vanwege leverproblemen en hier is iemand die gezond is en je een uitweg biedt."

"Ik zei: 'Steve, ik ben helemaal gezond, ik heb mezelf laten testen. Hier heb je mijn medisch rapport. Ik kan dit doen zonder dat ik zelf in gevaar kom.'"

"Hij dacht er niet eens over na. Het zei niet: 'Weet je het zeker?' Of: 'Ik zal er over nadenken.' Hij zei: 'Nee, dat doe ik niet!' [..] Steve heeft maar vier of vijf keer tegen me geschreeuwd in de dertien jaar dat ik hem kende en dat was een van de keren."

Yahoo kopen

Het boek zou verder onthullen dat Jobs serieus overwogen heeft Yahoo te kopen om zo actief te kunnen worden in de zoekmarkt. Bovendien zou Apple door de overname diverse  andere internetdiensten en belangrijke patenten in handen krijgen.