IBM overweegt een betalingssysteem op basis van de technologie achter de virtuele bitcoin-munt te ontwikkelen, waarbij gebruikers direct met bijvoorbeeld dollars of euro's kunnen betalen.

Dat stelt Reuters op basis van een anonieme bron, die nog niet officieel over het project zou mogen spreken.

Het systeem zou veel lijken op dat van bitcoin, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedecentraliseerde opzet om alle transacties te verwerken.

Die vinden volledig anoniem plaats, maar worden wel gecontroleerd door het systeem. Hierdoor verdwijnt de noodzaak voor een derde partij die iedere transactie eerst moet goedkeuren, bijvoorbeeld een bank.

Geen aparte valuta

Volgens de bron van Reuters is de opzet van IBM's project in veel opzichten gelijk. "Het is een soort bitcoin, maar dan zonder de bitcoin".

In plaats daarvan zouden gebruikers direct in dollars of euro's kunnen betalen, waarbij het overzicht van de verwerkte transacties volledig openbaar wordt gemaakt. 

Het digitale betaalsysteem wordt mogelijk wel direct gekoppeld aan de bankrekening van een gebruiker. Ook zouden centrale banken verantwoordelijk worden voor het toezicht.

Bij bitcoin is daar geen sprake van, de controle vindt plaats via het collectieve netwerk van apparaten waarop bitcoinsoftware draait.

IBM kon geen reactie geven tegenover Reuters over de vermeende plannen.

In Nederland onderzoeken zowel ING, ABN Amro als Rabobank hoe zij de techniek achter bitcoin in kunnen zetten voor het verwerken van transacties.

Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta