Na KPN en Vodafone stoppen ook UPC, Ziggo en T-Mobile met het opslaan van gebruikersdata onder de afgeschafte bewaarplicht telecommunicatiegegevens.

Dat melden de providers donderdag. "Na de rechterlijke uitspraak van gisteren stopt Ziggo met onmiddellijke ingang met het opslaan van gegevens in het kader van de wettelijke bewaarplicht", laat de kabelaar weten. 

Hetzelfde geldt voor UPC, sinds vorig jaar onderdeel van hetzelfde bedrijf. Op zijn forum bevestigt T-Mobile dezelfde verandering te maken: "T-Mobile houdt nu alleen nog gegevens bij die nodig zijn voor eigen bedrijfsdoeleinden. Zo houden wij nog steeds bij wanneer en hoe lang iemand belt, dit is namelijk noodzakelijk voor het maken van kloppende facturen."

De providers schrijven niet hoe lang ze metadata over telefoon- en internetgebruik nog bewaren voor bedrijfsdoeleinden.

Gegevens die eerder werden opgeslagen onder de bewaarplicht worden door UPC en Ziggo voorlopig nog bewaard. De provider zegt te onderzoeken wat hiermee moet gebeuren. Datzelfde zeiden KPN en Vodafone woensdag.

Een rechter bepaalde dat de bewaarplicht in strijd is met fundamentele privacyrechten, omdat er te weinig controle is op de toegang tot opgeslagen gegevens. VVD en D66 willen een nieuwe bewaarplicht instellen die strengere waarborgen kent.