Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is "zeer teleurgesteld" dat het niet is gelukt om met andere Europese lidstaten overeenstemming te bereiken over het beschermen van netneutraliteit binnen de EU.

Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer. In Nederland is netneutraliteit al gegarandeerd. Dat betekent dat alle soorten internetverkeer gelijk moeten worden behandeld door providers; zij mogen niet discrimineren tussen verschillende diensten.

Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor het invoeren van een soortgelijke netneutraliteit in heel Europa. De telecomministers van de lidstaten kunnen het in de Europese Raad echter niet eens worden over dat voorstel.

Volgens Kamp steunden in eerste instantie "zeven à acht" landen de Nederlandse versie van netneutraliteit, maar bleven uiteindelijk alleen Duitsland en Nederland over. Met name in Zuid-Europa was er weerstand tegen de maatregel.

Verkeerde keuze

"Ik geloof dat de keuze die nu gemaakt is de verkeerde keuze is", zei Kamp. "Ik bespeur in de Kamer teleurstelling over wat er in de ontwerpverordening staat en ik moet zeggen: bij mij is dat nog het dubbele van wat de Kamerleden hebben verwoord. Ik ben zeer teleurgesteld daarin."

Het compromisvoorstel van de Europese Raad moet nog worden overlegd met de Europese Commissie en het Parlement. "We moeten proberen daar nu het resultaat te bereiken dat we tot nu toe in het overleg tussen de lidstaten niet hebben kunnen bereiken", zei Kamp.

Stap terug

Hij zei het liefst een Europa-brede netneutraliteit te willen zekerstellen, maar als tweede optie te willen zorgen dat Nederland in ieder geval zelf de vrijheid houdt om een strenge netneutraliteit te handhaven.

Met het voorstel dat nu uit de Europese Raad komt zou de Nederlandse netneutraliteit verdwijnen. "Voor ons is dat een flinke stap terug", zei Kamp.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake stuurde samen met 126 andere parlementsleden een brandbrief over de kwestie. Dat is volgens Kamp "uitstekend" en D66-Kamerlid Kees Verhoeven riep andere Kamerfracties op om hun Europarlementariërs de brief eveneens te laten ondertekenen.

Roaming

Minister Kamp ging tijdens het debat in de Tweede Kamer ook in op het Europese plan voor het verlagen van roamingkosten. De Europese Raad wil die kosten in tegenstelling tot het Europees Parlement niet helemaal afschaffen, maar wil roamen wel weer goedkoper maken.

Volgens Kamp gaan de kosten voor een megabyte aan internet in het buitenland onder het nieuwe plan omlaag van 24 cent naar 8 à 9 cent. "Het is niet wat wij willen, maar het is toch een flinke stap in de goede richting. Wij vinden dit al met al acceptabel als compromis."

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?