ARNHEM - Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zijn 4456 aanvragen binnengekomen voor de 226 domeinnamen die zij binnenkort vrijgeeft. De domeinnamen, die nu nog zijn geblokkeerd, hebben een algemeen karakter, zoals galerie.nl en restaurant.nl.

De lijst met geblokkeerde domeinnamen is ontstaan doordat de SIDN voorheen elke aanvraag op inhoud beoordeelde. ,,Als de domeinnaam een te algemeen karakter had, gaven we de naam niet vrij. Sinds 15 november 2000 geldt echter het systeem van 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'', vertelt een SIDN-woordvoerder over de gewijzigde procedure.

Sindsdien heeft de stichting de geblokkeerde domeinnamen aangeboden aan degenen die ooit als eerste belangstelling toonden. Hierdoor daalde het aantal van ruim zeshonderd naar de huidige 226.

De afgelopen weken hebben personen en organisaties kunnen intekenen op de overgebleven 226 geblokkeerde domeinnamen. In totaal kwamen er 7769 aanvragen binnen, die echter niet allemaal geldig waren. Zo geeft de SIDN slechts een domeinnaam per organisatie of persoon.

Op elf domeinnamen werd meer dan honderd keer ingeschreven. Populaire domeinnamen waren onder meer makelaars.nl, verzekering.nl, veiling.nl en hotel.nl, meldt de zegsman. Eén domeinnaam werd zelfs 359 keer aangevraagd, maar welke dat is, wil de woordvoerder niet zeggen. Voor slechts zestien domeinnamen was totaal geen belangstelling. De domeinnamen die meerdere keren zijn aangevraagd, worden waarschijnlijk deze week verloot onder toezicht van een notaris.