Meer dan de helft van de Nederlanders heeft problemen met zijn wifi-netwerk, omdat er te grote drukte is op één van de twee gebruikte frequenties.

Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap Telecom. Wifi-routers maken gebruik van de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties. Met name oudere routers zitten enkel op de lagere van die twee frequenties.

De kwaliteit zou omhoog kunnen wanneer meer mensen overstappen op 5 GHz, blijkt uit het onderzoek. Nu verstoren netwerken elkaar door het vollopen van de lagere frequentieband.

Dat maakt het gebruik van wifi steeds problematischer. De downloadsnelheid gaat omlaag en internetverbindingen kunnen helemaal worden verbroken.

Uit het onderzoek bleek dat er nog ruim voldoende capaciteit is op de 5 GHz-frequentie. Er is een veel grotere bandbreedte beschikbaar waardoor een veel snellere verbinding mogelijk is. Het WiFi-signaal van 5 GHz stoort bovendien veel minder andere signalen. Om 5GHz te gebruiken is wel apparatuur nodig die deze frequentie ondersteunt. 

180 locaties

Voor de test werden op meer dan 180 locaties in Nederland proefopstellingen gebruikt om te meten hoeveel data er verstuurd kan worden over het netwerk. Aanleiding is een eerdere waarschuwing dat de 2,4 GHz-band aan het vollopen is.

De laatste jaren zijn er meer draadloze apparaten bijgekomen, waardoor de drukte alleen maar groter is geworden. Huishoudens hebben steeds vaker meerdere laptops, smartphones, tablets, smart tv's en andere apparaten die gebruikmaken van wifi.