De Verenigde Staten hebben twee Vietnamese hackers, die in Nederland verbleven, veroordeeld voor het hacken van verschillende bedrijven om in totaal een miljard e-mailadressen te stelen en spam naar te versturen.

Dat meldt het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De derde veroordeelde is een Canadese inwoner, die het geld dat werd verdiend met het verzenden van spam witwaste. 

De twee Vietnamese hackers hebben tussen 2009 en 2012 een miljard e-mailadressen gestolen door in te breken bij verschillende bedrijven en e-maillijsten binnen te halen. Dit gebeurde onder andere bij de Amerikaanse winkelketens Best Buy en Walgreens.

Mogelijk hebben de hackers ook ingebroken bij Epsilon Marketing, een bedrijf dat rond 2011 een 250 miljoen e-mailadressen beheerde voor verschillende bedrijven.

Miljoenen dollars

De namen en e-mailadressen werden gebruikt om spam naar te versturen, waar de twee Vietnamezen en Canadees geld mee verdienden. De mannen zouden miljoenen dollars hebben verdiend met het versturen van spam.

Volgens de Amerikaanse politie handelden de hackers onder andere vanuit Nederland.

Gearresteerd

Eén van de hackers, de 25-jarige Giang Hoang Vu, is in 2012 in Deventer gearresteerd. Op 5 februari 2015 pleitte hij schuldig te zijn aan computerfraude. De man wordt op 21 april van dit jaar voorgeleid aan een Amerikaanse rechtbank.

De 33-jarige Canadees David-Manuel Santos Da Silva is op 12 februari van dit jaar in de Verenigde Staten opgepakt. De derde persoon, de 28-jarige Vietnamees Viet Quoc Nguyen, is nog steeds voortvluchtig. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de hacks.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden