De populaire torrentsoftware Utorrent biedt bij de installatie voortaan een programma aan dat op de achtergrond bitcoins genereert, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Dat blijkt uit een forumpost van een Utorrent-gebruiker, die het bitcoin-programma van bedrijf Epic Scale opmerkte. 

Het bitcoin-programma van Epic Scale is een zogeheten bitcoin-miner. Deze software kan stukjes bitcoins genereren door complexe computeralgoritmes uit te voeren.

Door de bitcoin-miner op computers met Utorrent te installeren, verzekert Bittorrent Inc., het bedrijf achter Utorrent, zich van extra inkomsten. Hoe meer computers de software draaien, hoe sneller bitcoins worden gegenereerd en daarmee geld wordt verdiend.

De bitcoin-miner neemt rekenkracht van de processor in. Sommige Utorrent-gebruikers die ontdekten dat de software van Epic Scale op de achtergrond draaide, merkten op dat hun computer langzamer was.

Installatie

Tijdens de installatieprocedure vraagt Utorrent of de gebruiker de bitcoin-miner van Epic Scale wil installeren. Bij die installatieprocesure is het echter niet geheel duidelijk dat het om een bitcoin-miner gaat die altijd op de achtergrond draait. Gebruikers hebben enkel de mogelijkheid om "de aanbieding" te accepteren of af te wijzen.

"De software van Epic Scale wordt niet stiekem geïnstalleerd, zoals sommigen beweren. Deze mensen hebben waarschijnlijk de aanbieding geaccepteerd tijdens de installatie van Utorrent", zo laat Utorrent aan The Next Web weten.

Verwijderen

Gebruikers die per ongeluk de bitcoin-miner van Epic Scale hebben geïnstalleerd, worden aangeraden om de folder van de software te verwijderen. Deze is te vinden onder 'ProgramData\EpicScale'. 

Utorrent biedt al langer soortgelijke aanbiedingen tijdens de installatieprocedure aan, zoals een toolbar voor de browser. Ook toont de software advertenties aan gebruikers.

Hoe Bittorrent werkt en waarom torrents zo populair zijn

Wat is een bitcoin precies en waarom is het populair?