Vijf mensen zijn in de afgelopen weken opgepakt omdat ze illegaal hebben gereden voor de verboden taxi-app Uberpop. Vier van hen reden in Amsterdam, de ander in Utrecht.

Vanwege de nieuwe arrestaties moet Uber een dwangsom van 100.000 euro betalen. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag bekendgemaakt.

De zaak van de vijf chauffeurs ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Zij kunnen een boete tot 4200 euro krijgen. Gaan ze nog een keer de fout in, moeten ze misschien een boete van 10.000 euro betalen.

Uberpop is beschikbaar in de vier grote steden. Met de app kunnen mensen een particulier laten voorrijden en tegen betaling meerijden. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. Daarom heeft de rechter Uberpop verboden. Sinds de introductie van de app zijn volgens de ILT vijftien chauffeurs opgepakt.

Boze taxichauffers voelen zich benadeeld door Uberpop-chauffeurs. In Rotterdam werden Uberpop-chauffeurs eerder deze week daarom nog klemgereden door taxichauffeurs, iets dat eerder ook al gebeurde. Staatssecretaris Mansveld vanInfrastructuur & Milieu keurde dergelijke acties tegen Uberpop-chauffeurs eind februari al af.

Gaat de politiek de Ubers, Airbnbs en Helplings omarmen of afstoten?