De muziekstreamingdienst waar Apple aan zou werken, zou geen gratis versie krijgen. Zowel Apple als de grote muzieklabels zouden van gratis streaming muziek af willen.

Dat meldt Recode op basis van anonieme bronnen. iTunes-directeur Eddy Cue en Beats Music-oprichter Jimmy Iovine zouden vinden dat de muziekindustrie "achter de betaalmuur moet".

Apple nam in 2014 Beats en daarmee ook de muziekstreamingdienst van dat bedrijf over. Apple zou van plan zijn later dit jaar zelf een muziekstreamingdienst te introduceren, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld het concurrerende Spotify zonder gratis versie. Volgens geruchten zou de dienst van Apple 7,99 dollar per maand kosten, en in juni onthuld worden.

Taylor Swift

Spotify zag dankzij zijn gratis versie, ondersteund door advertenties, al grote artiesten van zijn dienst vertrekken. Onlangs verwijderde Taylor Swift haar muziek nog van Spotify, naar eigen zeggen omdat muziek niet gratis zou moeten zijn. Diensten die muziek wel gratis weggeven devalueren de artiest volgens Swift.

Ook topmannen van grote muzieklabels Sony Music, Warner Music en 's werelds grootste label Universal Music hebben al kritiek geuit op het gratis streamen van muziek.

Te weinig

Sony zou zijn beleid over gratis muziek willen heroverwegen, Warner vindt dat muziekdiensten meer mensen moeten overhalen alsnog te betalen. Universal zegt dat advertenties niet voldoende zijn om zowel muzikanten, labels en investeerders van de bedruipen.

Spotify heeft momenteel ruim 60 miljoen gebruikers, waarvan 15 miljoen daadwerkelijk voor de dienst betalen. Die groei in betalende gebruikers lijkt de afgelopen tijd toe te nemen.

Bekijk de meest recente cijfers van Spotify