Voordat het sociale netwerk Myspace ten onder ging aan de populariteit van concurrent Facebook, wilde de site muziekstreamingdienst Spotify overnemen.

"We hebben geprobeerd Spotify te kopen en zij gingen absoluut niet aan ons verkopen. Dat hadden ze niet nodig", zei Sean Percival, een voormalig marketingdirecteur van Myspace, tijdens een speech in Oslo. 

Volgens Music Ally, dat aanwezig was bij de speech, is niet precies duidelijk wanneer Myspace een bod deed op Spotify. De streamingdienst werd in 2008 gelanceerd, ongeveer op het moment dat Myspace zijn populariteit dankzij de opkomst van Facebook scherp zag dalen.

Myspace, in de latere jaren onderdeel van mediaconglomeraat News Corp, had echter nog een "zeer unieke deal met muzieklabels", zei Percival. De site was lange tijd de enige plek waar legaal en gratis naar populaire muziek kon worden geluisterd. 

"We hadden die deal met de labels vroeg gemaakt, en niemand kwam erbij in de buurt. We hadden vol moeten inzetten op muziek en al het andere laten varen", zegt Percival nu over die tijd.

Spaghetti

Het uiterlijk van Myspace werd volgens Percival echter een "enorme spaghettiwarboel" en er werden honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in het openen van kantoren over de hele wereld.

Rupert Murdoch, directeur van News Corp, zei bovendien dat Myspace in een jaar tijd een omzet van 1 miljard dollar zou behalen. Daardoor werd de focus compleet naar het verdienen van geld. "Ze hadden geen respect voor de gebruikers", zegt Percival daarover.

Hij prijst Facebook voor de manier waarop in de eerste jaren van de site totaal niet werd gefocust op geld verdienen, en waarop advertenties momenteel "een stukje natuurlijker" aanvoelen. Facebook draaide in heel 2014 een omzet van 12,47 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) en maakte bijna 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) winst.