China is woensdag in de verdediging geschoten na flinke kritiek op onderdelen van een nieuwe anti-terreurwet. Door die wet zouden buitenlandse techbedrijven hun encryptiesleutels moeten overhandigen aan de Chinese overheid. 

China kondigde de nieuwe regels in januari al aan. Volgens het land zijn de nieuwe regels belangrijk om staats- en bedrijfsgeheimen te beveiligen.

Een Chinese overheidswoordvoerster stelt dat veel westerse landen, waaronder de VS, vergelijkbare zaken eisen van bedrijven. Dus ook van Chinese bedrijven die in die landen actief zijn. 

De plannen zijn volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua bovendien "anders dan wat de VS heeft gedaan: de geheime diensten geen strobreed in de weg leggen en terrorismebestrijding laten verworden tot paranoïde spionage".

De plannen konden eerder deze week rekenen op felle kritiek. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder deze week dat de nieuwe regels moeten buitenlandse bedrijven dwingen al hun gevoelige data moeten overhandigen, zodat de Chinese overheid de gebruikers van de diensten in de gaten kan houden. 

Ook de Duitse ambassadeur in Peking waarschuwde dat bedrijven zich minder snel geneigd zouden voelen zich te vestigen in China.

Video: Reactie regeringswoordvoeder China