De Europese Raad zou een plan overwegen waarbij wel een Europese netneutraliteit wordt ingesteld, maar providers bepaalde zaken toch voorrang mogen geven.

Dat blijkt uit documenten in handen van de Financial Times.

Voorzitter van de Raad van de Europese Unie Letland zou in die documenten regels voorstellen die wel het principe van netneutraliteit instellen, maar internetproviders toch onderscheid tussen soorten internetverkeer laten maken.

In Nederland geldt sinds 2012 al volledige netneutraliteit, die een dergelijk onderscheid juist verbiedt. In de VS werd eind februari ook een dergelijke wet aangenomen. Die zorgt ervoor dat internetproviders bijvoorbeeld geen extra kosten mogen heffen voor de doorgifte van bijvoorbeeld Netflix, Youtube of Whatsapp.

Voorrang

Hoe vrij de Europese providers onder het nieuwe voorstel zijn om diensten al dan niet af te knijpen of juist voorrang te geven wordt niet helemaal duidelijk. Wel zouden providers afspraken met bedrijven en consumenten mogen maken voor de snellere doorgifte van bepaald internetverkeer.

Wel onderstreept het voorstel dat dergelijke afspraken niet ten koste mogen gaan van de wijdere werking van het internet. Europese internet- en telecomproviders dringen al langer bij Europa aan voor een degelijke regeling. Zij zeggen dat voorrang voor bijvoorbeeld medisch internetverkeer en zelfrijdende auto's belangrijk is, en mogelijk zonder internettoegang te beperken.

Tweede Kamer

Voorstanders van een volledig open en neutraal internet reageerden eerder al ontevreden op vergelijkbare Europese plannen. Nederlandse Tweede Kamerleden vroegen minister Kamp (Economische Zaken) eind februari zich hard te maken voor zowel een volledige netneutraliteit als een afschaffing van roamingkosten in Europa.

Op 13 maart komen verantwoordelijke ministers uit alle Europese landen samen in de Raad van de Europese Unie. Dan wordt een besluit genomen, D66 vraagt minister Kamp om tegen te stemmen. Volgens de partij moet Nederland als enige land dat al een netneutraliteit heeft een sterk signaal afgeven.

Kamer vraagt Kamp te strijden voor afschaffing roamingkosten

Wat is netneutraliteit precies en wat zijn tegenargumenten?