Google-topman Eric Schmidt heeft deze week met eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) gesproken over het lopende mededingsonderzoek naar het bedrijf.

Dat meldt de woordvoerder van Vestager tegenover Reuters. De afgelopen weken heeft de eurocommissaris tientallen bedrijven gesproken die klachten hebben ingediend tegen Google, waaronder topmensen van Microsoft en de Duitse uitgever Axel Springer. 

Google ligt in Europa al vier jaar onder vuur omdat het bedrijf zijn eigen diensten voor zou trekken in de zoekresultaten. Concurrenten als Yelp en Tripadvisor hebben geklaagd dat hun sites kunstmatig laag in de resultaten staan, zelfs als zij bijvoorbeeld meer restaurantrecensies aanbieden dan Google op zijn eigen kaartendienst. Het Amerikaanse bedrijf verwerkt in Europa ruim 90 procent van alle zoekopdrachten. 

Google heeft inmiddels al drie schikkingsvoorstellen gedaan. Al die voorstellen stuitten op verzet vanuit de Europese Commissie, maar ook Duitse politici en lobbyisten, en draaiden op niets uit. 

Deze Europese politici gaan de komende jaren over Europa's internet

Vier onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep