De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich zorgen om nieuwe regels in China, die vereisen dat technologiebedrijven hun encryptiesleutels overhandigen aan de Chinese overheid. 

Dat zegt de Amerikaanse president in een interview met Reuters. Obama zegt dat hij het de Chinese president Xi  "zeer duidelijk heeft gemaakt dat dit iets is dat veranderd moet worden als ze zaken willen doen met de Verenigde Staten". 

China kondigde de nieuwe regels in januari al aan. Volgehs het land zijn de nieuwe regels belangrijk om staats- en bedrijfsgeheimen te beveiligen. Volgens Obama komen de regels er op neer dat buitenlandse bedrijven al hun gevoelige data moeten overhandigen, zodat de Chinese overheid de gebruikers van de diensten in de gaten kan houden. "Zoals je misschien kunt voorstellen zijn techbedrijven niet bereid dat te doen", aldus Obama. 

De Amerikaanse president denkt bovendien dat de regels tegen China kunnen werken. "Op de lange termijn zal het de Chinese economie schaden omdat ik niet denk dat er één Amerikaans, Europees of welk internationaal bedrijf dan ook is dat er mee akkoord gaat persoonlijke data te overhandigen aan een overheid."