De internetdrones van Google stijgen in de komende maanden voor het eerst op.

Dat zei Sundar Pichai, topman van de Android- en Chrome-afdelingen bij Google, maandag op het Mobile World Congress in Barcelona.

De onbemande vliegtuigjes op zonne-energie moeten mobiele zendmasten kunnen vervangen en sturen een internetsignaal naar de aarde.

Het project komt voort uit de overname van Titan Aerospace door Google. Dat bedrijf zei voor de overname dat de vliegtuigen een maximale internetsnelheid van 1 Gbps (125 Megabyte per seconde) kunnen aanbieden.

De drones hebben een grote hoeveelheid zonnepanelen nodig en zijn daarom ongeveer vijftig meter breed. Mogelijk wil Google de drones laten opstijgen vanaf een groot vliegveld dat het sinds kort van NASA huurt.

Ballonnen

Google wil de Titan-drones laten samenwerken met de internetballonnen die onderdeel zijn van Project Loon. Dat experimentele project laat heteluchtballonnen maandenlang rondvliegen om internet aan te bieden vanuit de lucht.

"Je kan je voorstellen dat ballonnen en vliegtuigen een netwerk vormen dat we samen kunnen voegen", zei Pichai. 

Hij vertelde dat een groot deel van de ballonnen inmiddels tweehonderd dagen onafgebroken kan vliegen. In die tijd wordt internet met 4G-snelheid aangeboden. Google werkt voor de proef samen met providers in verschillende landen.

Afrika

Pichai zei dat steeds meer mensen een smartphone krijgen, maar dat internetverbindingen in opkomende landen vaak nog problematisch zijn. Google ziet zijn vliegende netwerken als potentiële oplossing, maar biedt ook hulp bij het opzetten van mobiele netwerken in verschillende Afrikaanse landen.

Onder de naam Project Link bouwt Google glasvezelnetwerken in verschillende Afrikaanse steden, die vervolgens kunnen worden aangesloten op 4G-netwerken van lokale providers. "We gaan Project Link dit jaar uitrollen naar veel meer landen in Afrika", zei Pichai.

Hij bevestigde ook dat Google in Amerika actief zal worden als 'virtuele provider' op het netwerk van andere Amerikaanse providers. Hij gaf geen verdere details en stelde dat het gaat om een kleinschalige proef.

Dit zijn de belangrijkste aankondigingen van Mobile World Congress