Ruim vijftig Europese jongerenorganisaties roepen de Europese Raad van Ministers op de netneutraliteit te waarborgen. 

De jongerenpartijen, afkomstig uit 24 Europese lidstaten, bieden de Raad van Ministers maandag een manifest aan  waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd wordt. Vanuit Nederland doen de jongerenorganisaties van VVD, PvdA, D66, CDA en Groenlinks mee aan het initiatief.  

"Het draagvlak is enorm", aldus initiatiefnemer Dirkjan Tijs van de Jonge Democraten. "De jongeren van Europa laten hiermee zien dat ze pal staan voor een open internet zonder censuur en privacyschending door internetproviders. Een signaal dat zo breed gedragen wordt mag de Raad van Ministers niet negeren."

Aanpassingen

In april van vorig jaar stemde het Europees Parlement (EP) in met een voorstel van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes voor Europese netneutraliteit. Netneutraliteit bepaalt dat providers geen diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren. Alle data moet gelijk worden behandeld. In Nederland geldt sinds 2012 netneutraliteit.

Na de instemming van het EP moeten echter ook de Europese ministers het voorstel nog goedkeuren. Uit de gelekte documenten blijkt dat de Raad van de Europese Unie belangrijke aanpassingen wil doorvoeren in het huidige voorstel, waarbij het wegens "noodzakelijke flexibiliteit" mogelijk moet worden om internetdiensten te laten "blokkeren, vertragen, veranderen of stopzetten".

Wat is roaming en zijn er alternatieven?

Wat is netneutraliteit precies en wat zijn tegenargumenten?