Het Nederlandse bedrijf ASML, dat machines maakt om processors mee te produceren, heeft zondag erkend dat het gehackt is.

Dat blijkt uit een verklaring van het bedrijf.

ASML zegt dat er ongeautoriseerde toegang is geconstateerd tot een deel van het ict-systeem. Welke delen toegankelijk waren, maakt het bedrijf niet bekend. Er zou slechts een beperkte hoeveelheid data benaderd zijn door de hackers.

"ASML heeft geen bewijs gevonden dat kostbare bestanden, van ASML of van klanten en leveranciers, toegankelijk zijn geweest", aldus het bedrijf. Wie er achter de hack zit is niet duidelijk.

Technologie

Tweakers meldde vrijdag op basis van anonieme bronnen al dat ASML gehackt was. Volgens die bronnen zouden de hackers in dienst zijn van de Chinese overheid en ging het om het stelen van informatie over euv-technologie, waarmee meer geheugencapaciteit op kleinere chips kan worden gezet. 

ASLM gaat niet op die geruchten in. Het bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van machines waarmee bijvoorbeeld chipmaker Intel zijn chips kan produceren. Het is marktleider op dat gebied.

Volgens het bedrijf zat er maar een korte periode tussen het ontdekken van het lek en het moment waarop maatregelen genomen zijn. Hoeveel tijd er precies tussen zat, wordt niet bekendgemaakt. Bovendien laat ASML weten dat er verder geen informatie zal worden gedeeld tenzij er een grote ontwikkeling plaatsvindt.

Tegenover NU.nl laat een woordvoerder weten vooral een einde te willen maken aan de geruchten. "Het begon zo’n eigen leven te leiden dat we hebben besloten een einde aan de onzekerheid te maken." 

Gemalto

Eerder deze week liet de Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto, eveneens marktleider, nog weten hoogstwaarschijnlijk gehackt te zijn door de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ. Ook daarbij zou geen kostbare informatie zijn buitgemaakt.