RIJSWIJK - Computergebruikers kunnen vanaf maandag hun besturingsprogramma Windows XP flink opvijzelen. Een snelle internetverbinding is voldoende om Service Pack 2 (SP2) binnen te halen. Dit gratis 'pakketje' software van 80 tot 100 megabytes verbetert de veiligheid van XP, aldus ontwikkelaar Microsoft.

Voor Microsoft is SP2 van groot belang om vertrouwen terug te winnen van de computergebruiker. De reputatie van het Amerikaanse softwareconcern kreeg vorig jaar een behoorlijke deuk toen bleek dat computervandalen op grote schaal beveiligingslekken in Windows gebruikten om virussen te verspreiden en om in te breken bij andermans computers. Sceptici menen dat Microsoft nu aan achterstallig onderhoud doet van het drie jaar oude XP.

Verdedigingslinie

SP2 biedt een betere en actievere verdedigingslinie, zo garandeert Microsoft. Dit geldt ook bij het gebruik van Internet Explorer en het e-mailprogramma Outlook. Bij een gebrekkige beveiliging geeft Windows voortaan een waarschuwing af.

SP2 was na enige vertraging sinds vorige maand al beschikbaar in een Engelstalige editie. Sindsdien is Microsoft het programma aan het verspreiden in andere talen. Een Nederlandse versie is nu aan de beurt.

Cd-rom

In Nederland is Windows XP op 2 tot 2,5 miljoen computers geïnstalleerd. Microsoft wil 60 tot 70 procent daarvan met SP2 kunnen bereiken. Wie niet over een snelle internetverbinding beschikt, kan beter gebruikmaken van een cd-rom met het programma.

Ongeveer 600.000 stuks vinden hun weg naar de klant via computerbladen. Ook is SP2 aan te vragen via de website van Microsoft. De wereldwijde verspreidingsoperatie kost het bedrijf honderden miljoenen dollars.