Privacy is een fundamenteel mensenrecht en mag niet in het gevaar komen in de strijd tegen terrorisme, vindt Apple-ceo Tim Cook. "We moeten niet toegeven aan paniekzaaierij of aan mensen die de details niet begrijpen."

Dat zegt Cook in een interview met de Britse krant The Telegraph. "Niemand zou moeten accepteren dat de overheid of een bedrijf of wie dan ook toegang heeft tot al onze privéinformatie. We hebben allemaal het recht op privacy. Dat moeten we niet opgeven."

Cook wijst naar het verleden om zijn punt te illustreren. "De geschiedenis heeft ons geleerd dat inbraken op de privacy hebben geleid tot verschrikkelijke gevolgen. Je hoeft niet ver te terug te gaan of een historicus te zijn om dat te zien. Ze zijn duidelijk zichtbaar."

De Apple-topman benadrukt dat terroristen hard moeten worden aangepakt. "We moeten met zijn allen alles doen om deze waanzin te stoppen. Deze mensen zouden niet moeten bestaan. Ze zouden moeten worden geëlimineerd."

Maar dat betekent volgens Cook niet dat bijvoorbeeld encryptiemethoden moeten worden verboden, omdat ook terroristen daar gebruik van zouden kunnen maken. Eerder dit jaar pleitte de Britse premier Cameron voor een verbod op apps waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden. 

"Terroristen zullen hun data versleutelen. Ze weten wat ze moeten doen", stelt Cook. "Als wij onze data niet versleutelen, zullen het de onschuldige 99,99 procent zijn die we benadelen." Als mensen en bedrijven hun data niet kunnen versleutelen, zullen die gegevens uiteindelijk worden gestolen, aldus Cook. 

Bekijk de beste apps om versleuteld te bellen, sms'en en e-mailen