De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML zou zijn gehackt door hackers in dienst van de Chinese overheid.

Dat meldt Tweakers op basis van meerdere anonieme bronnen. ASML wil tegenover NU.nl niet reageren op de zaak, maar zegt dat het de bescherming van kennis zeer serieus neemt. "We werken constant aan het verbeteren van onze beveiliging tegen hackaanvallen."

Wanneer de hack precies plaats zou hebben gevonden is niet bekend. Mogelijk zou dat nog dit jaar geweest zijn. Ook is het niet duidelijk wat precies de impact van de hackaanval zou zijn geweest.

Volgens een van de bronnen zou er bij de aanval euv-technologie zijn gestolen. Met die euv-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van ultraviolet licht, kan meer geheugencapaciteit worden gezet op kleinere chips. De euv-technologie van ASML is de meest geavanceerde die de wereld momenteel kent om chips voor bijvoorbeeld computers en smartphones te fabriceren. 

De hack was onderdeel van een golf hackaanvallen op Europese techbedrijven door een hackersorganisatie die zou zijn geliëerd aan de Chinese overheid. Nederlande beveiligsingsbedrijven alsmede de Amerikaanse inlichtingendienst FBI hebben de hack inmiddels al onderzocht, aldus Tweakers.

Het zou gaan om een Chinese hackersorganisatie die de afgelopen jaren meerdere techbedrijven zou hebben aangevallen, waaronder Europese organisaties in ruimtevaart- en satellietsector.

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te voorkomen