De Amsterdamse taxicentrale TCA en branchevereniging KNV Taxi doen aangifte tegen de illegale dienst Uberpop.

De twee organisaties zijn donderdagavond naar de politie gestapt, omdat ze willen dat de overheid harder optreedt tegen de dienst die het mogelijk maakt voor particulieren om passagiers op te pikken.

De Inspecitie Leefomgeving en Transport (ILT) en een rechter hebben Uberpop al illegaal verklaard, maar het Amerikaanse Uber blijft de dienst desondanks aanbieden. Dat heeft al geleid tot een protest in Den Haag en tot het klemrijden van verschillende Uberpop-chauffeurs door boze taxichauffeurs.

"Het is voor onze chauffeurs onaanvaardbaar dat Uberpop-chauffeurs vrij spel hebben", zegt Richard van der Veen, directeur van TCA. "Deze chauffeurs dienen zich aan dezelfde regels te houden als de rest van de taxibranche."

Actie

Uberpop-chauffeurs hebben geen licentie voor commercieel vervoer en hebben daardoor volgens de taxibranche veel lagere kosten. Zij kunnen lagere prijzen bieden en beconcurreren zo op illegale wijze de taxibranche.

TCA zegt te hopen dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) snel actie onderneemt tegen Uberpop. "Het feit dat er vanuit de overheid en de ILT weinig tot niet wordt opgetreden leidt ertoe dat we aangifte doen", zegt een woordvoerster van de taxicentrale.

Er zijn inmiddels zeker tien Uberpop-chauffers beboet door de politie, en het bedrijf zelf kreeg een dwangsom van 50.000 euro opgelegd. Volgens de woordvoerster van TCA is de aangifte een "signaal aan de staatssecretaris, maar ook aan onze eigen chauffeurs" over de ernst van de zaak.

Seoul

Uber ligt in verschillende landen overhoop met regelgevers, en bedenkt soms bijzondere maatregelen om met verboden om te gaan. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is Uber momenteel helemaal gratis, omdat het bedrijf geen betaalde ritten mag aanbieden.

Een woordvoerder van Uber vertelde aan Reuters dat dit werd gedaan om een "consensus" met de overheid te bereiken. Uber en directeur Travis Kalanick zijn in Zuid-Korea aangeklaagd voor het aanbieden van transport zonder de juiste licentie.