Facebook geeft gebruikers sinds kort de keuze om helemaal zelf te kiezen wat zij bij hun geslacht invullen.

Dat meldt het bedrijf donderdag via het sociale netwerk.

De optie is niet geheel nieuw. Vorig jaar voerde Facebook in de Verenigde Staten al de mogelijkheid door om naast 'man' of 'vrouw' ook uit een lijst met andere opties te kiezen.

Dat is nu uitgebreid naar een vrij invulveld. Vervolgens kan de gebruiker kiezen of diegene als man, vrouw of met een neutrale benadering aangesproken wil worden. In totaal kunnen gebruikers tien termen hanteren. 

De optie is vooralsnog enkel voor de Amerikaans-Engelse versie van Facebook beschikbaar. Ook de mogelijkheid om uit een lijst van vooraf bepaalde termen te kiezen is nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Naambeleid

Facebook ligt bovendien nog steeds onder vuur vanwege zijn naambeleid op het sociale netwerk.

Hoewel Amerikaanse gebruikers inmiddels zelf een geslacht kunnen kiezen, dicteert Facebook nog steeds dat zij de naam gebruiken zoals die in hun paspoort vermeld staat.

Van bepaalde gebruikers, die volgens Facebook niet aan die eis gehoor hadden gegeven, werd het account daarom afgesloten.

Dat leidde tot protesten door onder meer transseksuelen en travestieten, die vaak bewust op Facebook voor een andere naam hebben gekozen.  

Dit is wat Facebook doet met uw privégegevens