De Verenigde Staten hebben donderdag ingestemd met de invoering van netneutraliteit.

Daarmee worden de Verenigde Staten het derde land dat de netneutraliteitswet invoert, na Chili en Nederland. 

Het netneutraliteitsvoorstel is ingediend door de Federal Communications Commission (FCC), die met een meerderheid van drie tegen twee heeft ingestemd met het voorstel.

Netneutraliteit bepaalt dat providers geen diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren. Alle data moet gelijk worden behandeld. 

Obama

Het netneutraliteitsvoorstel kwam als een reactie op een oproep van de Amerikaanse president Barack Obama, die eerder zei dat netneutraliteit in de Verenigde Staten zou moeten worden gewaarborgd.

"We kunnen het niet toestaan dat internetproviders de beste toegang beperken, of de winnaars en verliezers in de online marktplaats voor diensten en ideeën kiezen", aldus Obama.

Inmiddels heeft Obama ook gereageerd op de goedkeuring van het voorstel door de FCC. Hij bedankt alle Amerikaanse gebruikers die zich via internet hard hebben gemaakt voor netneutraliteit, de leden van het sociale platform Reddit in het bijzonder. 

"Het internet is te belangrijk om providers de regels te laten maken", aldus FCC-voorzitter Tom Wheeler.

In de Verenigde Staten was netneutraliteit al langere tijd een belangrijke discussie. Onder andere Netflix maakt zich al een geruime tijd hard voor een sterke netneutraliteit. 

Netflix

Videostreamingdienst Netflix heeft bijvoorbeeld een overeenkomst met internetprovider Comcast, nadat dat bedrijf eerder al het Netflix-verkeer vertraagde. Dit zorgde ervoor dat klanten haperende videostreams te zien kregen. Volgens Netflix zegden veel gebruikers hierdoor hun abonnement op.

Daarom sloot de dienst tegen een onbekend bedrag een overeenkomst om video's alsnog op hoge snelheid over het Comcast-netwerk te laten versturen. Andere Amerikaanse internetproviders namen het voorbeeld van Comcast over, om ook andere internetdiensten extra te laten betalen.

"Consumenten betalen veel geld voor een snelle internetverbinding en willen daar gebruik van maken door onder meer programma's op Netflix te bekijken", aldus Netflix.

Snelheden

Volgens tegenstanders gaan de prijzen van internetabonnementen flink stijgen en snelheden juist dalen wanneer netneutraliteit wordt ingevoerd.

Internetproviders hebben nog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen om het netneutraliteitsvoorstel ongeldig te laten verklaren.

Nederland

Netneutraliteit werd in 2012 in de Nederlandse wet verankerd, nadat KPN had voorgesteld om het gebruik van diensten als Whatsapp en Skype alleen nog tegen betaling mogelijk te maken.

Het invoeren van Europese netneutraliteit verloopt vooralsnog moeizaam, waarbij het onduidelijk is of de streefdatum van 15 december 2015 wordt gehaald. Door de invoering van de wet zou er ook een einde komen aan roamingkosten binnen Europa. 

Vijf dingen die u moet weten over roaming

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?