Youtube draaide in 2014 een omzet van zo'n 4 miljard dollar (3,5 miljard euro), maar levert Google toch nog geen winst op.

Dat meldt de Wall Street Journal donderdag op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de financiën van de site.

De omzet zou vorig jaar met ongeveer een derde zijn gestegen van 3 naar 4 miljard dollar. Dat is ongeveer 6 procent van de totale omzet van Google.

Youtube wordt maandelijks door ruim een miljard mensen bezocht en is ook voor adverteerders een steeds populairder platform. Google heeft echter te maken met hoge kosten voor het aanbieden van video's, en betaalt in sommige gevallen ook voor het creëren van exclusieve Youtube-video's. Daarom zou er nog geen sprake zijn van winst.

Televisie

Google zou het vooral problematisch vinden dat veel bezoekers van Youtube eenmalig naar de site komen via sociale media, of Youtube-video's bekijken via spelers die op andere sites zijn ingesloten. Het bedrijf hoopt zelf dat Youtube in de toekomst een soort alternatieve televisie wordt waar veel gebruikers regelmatig naartoe surfen om verschillende 'kanalen' te bekijken.

Een van de oplossingen die Google voor dit probleem ziet is om meer video's automatisch te laten afspelen, zo stellen twee bronnen aan de Wall Street Journal. Die functie zou binnenkort worden uitgerold.

Bovendien zou het bedrijf overwegen om de gebruikersgegevens van Google in te zetten, zodat advertenties nauwkeuriger op een bepaald publiek kunnen worden gericht. Nu maakt Youtube enkel gebruik van tracking cookies die het surfgedrag bijhouden, maar bijvoorbeeld niet van de zoekgeschiedenis op Google. Mogelijk wordt het nieuwe systeem nog dit jaar geactiveerd.

Vessel

Ondertussen probeert Youtube te voorkomen dat zijn sterren overstappen naar andere platformen, zoals het onlangs gelanceerde Vessel. Die site biedt voor een maandbedrag van 3 dollar toegang tot de nieuwste video's van bekende internetsterren.

Youtube test sinds kort ook een betaalde streamingdienst in de VS, waarmee muziekvideo's zonder advertenties en offline te bekijken zijn. Muziek is de populairste categorie op Youtube. De site werd in 2006 door Google gekocht voor 1,65 miljard dollar (1,45 miljard euro).