De hackersgroep Lizard Squad heeft de website van Lenovo tijdelijk onbereikbaar gemaakt en lijkt mogelijk ook toegang te hebben gehad tot de e-mailserver van het bedrijf.

De website van Lenovo stuurde bezoekers woensdagavond door naar een speciale pagina met een slideshow van foto's van twee van de vermeende hackers van Lizard Squad, terwijl het nummer Breaking Free van High School Musical werd afgespeeld. Donderdagochtend wordt een foutmelding van Lenovo zelf getoond.

Lizard Squad lijkt de dns-servers van Lenovo en internetdienst Cloudfare te hebben gemanipuleerd waardoor het domein Lenovo.com een website van Lizard Squad toonde. In de code van de betreffende website was te lezen dat de pagina "de nieuwe en verbeterde Lenovo-website is, met Ryan King en Rory Andrew Godfrey". 

De twee genoemde namen zijn naar verluidt leden van Lizard Squad.

E-mail

Ook zou Lizard Squad e-mails van Lenovo in bezit hebben, zo blijkt uit een gepubliceerd screenshot. Tegenover Forbes meldt King dat hij "de e-mails van Lenovo aan het lezen is" en dat hij toegang heeft tot het interne netwerk van Lenovo via een gestolen wachtwoord.

Het is aannemelijk dat het manipuleren van de dns-servers ervoor heeft gezorgd dat Lizard Squad tijdelijk toegang heeft gekregen tot verstuurde en ontvangen e-mails binnen de e-mailserver van Lenovo.

In een reactie aan NU.nl bevestigt Lenovo dat er sprake was van een cyberaanval die verkeer naar de website omleidde. Ook zegt het bedrijf onderzoek te doen naar "andere aspecten", al wordt de e-mailhack niet expliciet genoemd.

"We kijken actief naar onze netwerkbeveiliging en zullen gepaste stappen nemen om onze faciliteiten te verbeteren, en om de integriteit van onze gebruikersinformatie en -ervaring te beschermen."

Superfish

Mogelijk heeft Lizard Squad Lenovo aangevallen vanwege het recente nieuws rondom de Superfish-adware, een programma dat het bedrijf standaard op een aantal laptops had geïnstalleerd waarna op websites extra advertenties werden getoond.

Inmiddels heeft Lenovo een programma uitgebracht waarmee Superfish kan worden verwijderd. Dit programma kan laptops mogelijk laten crashen, zo blijkt uit een vermeende e-mailconversatie tussen Lenovo-medewerkers die door Lizard Squad is gepubliceerd.